Nyservad

Nu har det gått ett år sedan bilen ställdes av. Vi (jag) började ledsna på det eviga problemet med knakande missljudet som jag inte lyckades få rätt på. Trodde att det var drivknutar och hjullager som bråkade. Men sista biten till vår uppställningsplats så visade det sig att det var växellådan eller diffen. kom med nöd fram. När jag tömde växellådan så var det inte mer än någon deciliter olja, ska vara 2,7 liter. Efter lite letande så hittade jag en beg växellåda som hade gått ca 12000 mil på Atracco.
Eftersom bilen är för stor för att få in någonstans så fick det bli ute på grusplan.

Att få upp nya växellådan är ett precisionsjobb om man inte river ut hela motorn. Enklast var att vinscha upp den med vajer via motorhuven som mer liknar ett brevinkast. Kopplingen med urtrampningslagret var lite annorlunda sak, den satt jag fel. Förstod inte varför inte kopplingen funkade och trampade sönder huvudcylinder. Ut med växellådan och monterade urtrampningslagret så att den kunde låsa fast i korgen.

Denna gång lät jag drivaxeln på höger sida sitta kvar. Den med drivknutarna byttes när jag ändå höll på första varvet. Lika så vänstra byttes. Sen var det att centrera kopplingen igen och

vinsch upp växellådan igen. Denna gång tog det många timmar att få upp den rätt och få motorfästet på plats. Tillbaka med säkringslåda, vakuumslangar och diverse kontakstycken till givare

Efter att jag hade förstört huvudcylinder till kopplingen så var det bara att krypa ner under ratten och byta.

Men sen läckte det från slavcylindern på kopplingen, så det blev en ny sån också. Det visade sig att det var oringen som blev skadad när jag hade kopplat ihop den första gången. Men oringar hade jag och kunde byta lite snabbt. Det blev alltså ny huvud och slavcylinder hel i onödan.

Bilen starta direkt, inga varningslampor, växlarna hitta rätt, kopplingen tog mjukt och drev iväg bilen fint.

Skitig blir man men väldigt nöjd när man har fått till det

All el och gas funkade direkt. Även kylen tände och kylde med gas. Inga sönderfrusna vattenattiraljer. Provkörde nån mil och allt kändes bara bra. “Bara besiktning kvar (alltid lika orolig över handbromsen). Sen ny resor mot östra medelhavet.

höger drivaxel komplett 2300:-
drivknut vänster ytter 600:-
hjullager 600:- st
slavcylinder 550:-
huvudcylinder 700:-
växellåda 8000:-
olja 2x 2,7 liter 800:-

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *